Informasjon - Barn - plexus brachialis til foreldre v. 1.2, 09.06.2021

 

Informasjon til foreldre/foresatte

 

Til dere som har fått et barn med plexus brachialis parese

 

Barnet ditt har nedsatt kraft og bevegelse i _______ hånd/arm og skulder. Det skyldes vanligvis at skulderen har sittet fast under fødselen, og det har ført til skade av noen eller flere av nervene som går fra halsen til armen og håndens muskler. Nerveforgreiningen heter plexus brachialis. Skaden medfører nedsatt impulsstrøm i de skadede nervene. Dette gir varierende grad av nedsatt bevegelse i skulderen og armen. De fleste blir bedre i løpet av de første ukene og månedene. Hos noen er skaden så stor at det gir varig nedsatt funksjon i skulderen/armen.

De 2 første ukene er det viktig å dempe smerte og sikre optimale forhold for tilheling av skaden.

Pass på følgende:

1.     Håndtering og stell.

Vær oppmerksom på at barnet kan ha smerter i skulderen/armen og ta hensyn til dette!

-     Ved bæring, løfting og påkledning er det viktig å støtte den slappe skulderen/armen. Under bæring bør barnet svøpes inn i babyteppe slik at armen støttes godt inntil kroppen.

-     Unngå drag i armen og beveg minst mulig i skulderleddet. Unngå bruk av ”body” som må tres over hodet de to første ukene. Bodyen tas først på og sist av den skadede armen.

-     Vask/tørking av armhulen på skadet side bør skje varsomt med armen rotert innover i skulderleddet.

-     Ved bading: Hold rundt frisk overarm. Støtt slapp overarm inntil barnets kropp. La armen flyte i vannet.

2.     Stillinger.

Mageleie:

Plexux 2Som hovedregel skal barnet ikke ligge i mageleie før etter 2 ukers kontrollen. Barnet kan imidlertid ligge i mageleie inntil foreldrenes bryst

dersom han/hun ikke viser tegn på smerter/ubehag. Den skadede armen bør da ligge i bøy med underarmen innunder overarmen.

Ryggleie:

Understøtt den svake skulderen og armen med et sammenbrettet babyteppe/tøybleie. Understøtt også frisk arm med et teppe slik at barnet blir liggende symmetrisk. La barnet få mulighet til å bevege den skadede armen ved at armen ligger fri og ikke er pakket inn. Ved helt slapp arm må armen støttes ekstra godt opp slik at den ikke blir liggende for mye rotert utover i skulderleddet.

Pass på at barnet snur hodet like mye til begge sider. Ofte har de tendens til å snu hodet mot den friske armen og må da stimuleres til å snu hodet mot den skadede armen.

 

Sideleie:

Barnet skal ikke ligge på den skadede siden, men kan ligge på frisk side med slapp arm hvilende på sammenrullet babyteppe. Dersom det er egenaktivitet i hånden, legg hånden nær munnen. Er det mindre lammelser kan barnet ligge på skadet arm. Ta hensyn til smerte. Under amming bør barn som uttrykker smerte/ubehag/uro, ligge i ”tvillingstilling” eller ryggleie istedenfor i sideleie på skadet arm.   

 

 

3.     Annen stimulering av skadet arm.

-     Hjelp barnet til å føre hånden til munnen med skadet arm.

-     Dersom barnet ditt har liten egenaktivitet i armen, bør du stimulere den med berøring (strykninger) da det øker barnets oppmerksomhet på armen og stimulerer til bevegelse.

 

4.     Passive bevegelser og tøyninger.

Hensikt: Forebygge forkortet muskulatur og stive ledd.

Dersom det er behov for det, ta ut følgende bevegelser enkeltvis:

 

a)    Bøy og strekk varsomt i albuleddet ___ ganger, ___ ganger daglig.

b)    Støtt albuen inntil barnets bolside og før hånden varsomt utover slik at det roteres litt utover i skulderleddet. Hold stillingen i ___sek x ___, ___ ganger daglig.

c)     Roter underarmen ut slik at håndflaten vender oppover. Hold i___ sek. x ___, ___ ganger daglig.

d)    Strekk i håndleddet når det er i midtstilling. Hold i ___ sek. x ___, ___ ganger daglig.

e)    Strekk fingrene med håndleddet i midtstilling. Hold i ___ sek. x __, __ ganger daglig.

f)      Strekk ut i tommelens grunnledd. Hold i ______ sek. x __, __ ganger daglig.

 

OPPFØLGING VIDERE: Barnet vil få time til kontroll hos fysioterapeut i Terapiavdelingen ca. 2 uker etter fødselen. Behov og evt. oppfølging videre blir da avklart. Tlf.: 51518318

 

 

 

Terapiavdelingen, SUS