Ernæring før amputasjon
Det er viktig å fange opp pasienter i ernæringsmessig risiko før en amputasjon, slik man kan sette i gang tiltak, og dermed redusere komplikasjoner etter operasjon og sikre best mulig rehabilitering (se vedlegg 1).
Pasienter som er i alvorlig ernæringsmessig risiko i forkant av operasjon vil kunne ha utbytte av ernæringstilskudd preoperativt i 2 uker dersom dette lar seg gjennomføre.
Fastlegens og pleie- og omsorgstjenestens oppgaver
Det er anbefalingene fra Helsedirektoratet at fastlegen regelmessig skal vurdere ernæringsmessig risiko hos hjemmeboende pasienter som tilhører en risikogruppe (eldre, kronisk syke osv.). Videre anbefaler Helsedirektoratet at alle beboere på sykehjem/institusjon og personer innskrevet i hjemmesykepleien skal vurderes for ernæringsmessig risiko ved innleggelse/vedtak. Dette skal gjentas månedlig. For å vurdere ernæringsmessige risiko anbefales bruk av ulike kartleggingsverktøy.
Se link for mer informasjon:
http://www.helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/kosthandboken/Sider/default.aspx (kapitel 6)
Vedlegg 1:
Individrettede ernæringstiltak
Ernæringstiltak/behandling bør vurderes i prioritert rekkefølge. Det kan i noen tilfeller være riktig å begynne på et høyt trinn eller hoppe over noen trinn i trappen.
Figur tilpasset fra:
Forfatter: |
Kirstine Mayde Hansen |
---|---|
Godkjent av: |
Else Synneve Høgalmen |
Dokumentadministrator: | Lene Fenne Kulsrud |
Dokument-ID: | 23899 |
Gyldig fra: | 09.06.2015 |
Revisjonsfrist: | 19.11.2018 |
ok