Ernæring før amputasjon v. 1.2

Ernæring før amputasjon

Det er viktig å fange opp pasienter i ernæringsmessig risiko før en amputasjon, slik man kan sette i gang tiltak, og dermed redusere komplikasjoner etter operasjon og sikre best mulig rehabilitering (se vedlegg 1).

Pasienter som er i alvorlig ernæringsmessig risiko i forkant av operasjon vil kunne ha utbytte av ernæringstilskudd preoperativt i 2 uker dersom dette lar seg gjennomføre.  

 

Fastlegens og pleie- og omsorgstjenestens oppgaver

Det er anbefalingene fra Helsedirektoratet at fastlegen regelmessig skal vurdere ernæringsmessig risiko hos hjemmeboende pasienter som tilhører en risikogruppe (eldre, kronisk syke osv.). Videre anbefaler Helsedirektoratet at alle beboere på sykehjem/institusjon og personer innskrevet i hjemmesykepleien skal vurderes for ernæringsmessig risiko ved innleggelse/vedtak. Dette skal gjentas månedlig. For å vurdere ernæringsmessige risiko anbefales bruk av ulike kartleggingsverktøy.

 

Se link for mer informasjon:

http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/nasjonal-faglig-retningslinje-for-forebygging-og-behandling-av-underernering/Sider/default.aspx (side 16)

 

http://www.helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/kosthandboken/Sider/default.aspx (kapitel 6)

 

 

Vedlegg 1:  

Individrettede ernæringstiltak

 

 

Ernæringstiltak/behandling bør vurderes i prioritert rekkefølge. Det kan i noen tilfeller være riktig å begynne på et høyt trinn eller hoppe over noen trinn i trappen.

 

 

Figur tilpasset fra:

http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/nasjonal-faglig-retningslinje-for-forebygging-og-behandling-av-underernering/Sider/default.aspx s.19.