Jordmortjenesten/Helsestasjon v. 1.1

JORDMORTJENESTEN/HELSESTASJONEN

 

BEKYMRING

Meldeplikt og opplysningsplikt til helse- og omsorgstjenesten i kommunen.

Helsepersonell har meldeplikt til helse- og omsorgstjenesten i kommunen. Det vises til helsepersonelloven § 32 2. ledd: ”Uten hinder av taushetsplikt etter § 21 skal helsepersonell av eget tiltak gi opplysninger til sosialtjenesten, når det er grunn til å tro at en gravid kvinne misbruker rusmidler på en slik måte at det er overveiende sannsynlig at barnet vil bli født med skade, jfr lov om helse- og omsorgstjenester § 10-3. Også etter pålegg fra de organer som er ansvarlige for gjennomføringen av sosiale tjeneste, skal helsepersonell gi slike opplysninger”.

 

Jordmor har et spesielt ansvar for å avdekke rusmiddelbruk hos gravide. En kvinne i en slik situasjon vil ofte forsøke å skjule eller bagatellisere sitt misbruk. Ved mistanke om rusmiddelbruk hos en gravid kvinne bør jordmor motivere til samarbeid og forsøke å innhente samtykke til å etablere tverrfaglige hjelpetiltak. I tilfeller der kvinnen ikke samtykker må jordmor vurdere om meldeplikten utløses.

 

Meldeplikten utløses dersom det er grunn til å anta at en gravid kvinne bruker rusmidler på en slik måte at det er overveiende sannsynlig at barnet blir født med skade, og at kvinnen ikke erkjenner sitt problem eller bagatelliserer. Jordmor må i slike tilfeller la hensynet til barnet komme før hensynet til kvinnen.

 

Følgende faktorer kan være til hjelp i jordmors vurdering om det er grunnlag for bekymring:

         hvis kvinnen har en tidligere misbrukshistorie, obs, varighet og omfang

         hvis kvinnen har barn under omsorg av barnevernstjenesten som følge av rusmiddelbruk

         hvis kvinnen har et tilbakelagt rusmiddelproblem men lever sammen med en rusmiddelavhengig

         kvinnen er en erkjent misbruker

 

En bekymringsmelding til helse- og omsorgstjenesten i kommunen skal inneholde følgende:

  • Kontaktinformasjon om kvinnen
  • Aktuell situasjon (graviditet, bruk av rusmidler, bosituasjon, helse, aktuelle tiltak osv.)
  • Bakgrunn for bekymringen

 

Hvis det er behov for konsultasjon kan leder av helsestasjonen kontakte helse- og omsorgstjenesten i kommunen og drøfte saken anonymt.

 

KARTLEGGING

Svangerskapsomsorgen utføres av kvinnens fastlege og eventuelt jordmor i samarbeid med fødepoliklinikk ved SUS. Jordmortjenesten i kommunen prioriterer oppfølging av rusmiddelmisbrukere og er tilgjengelige for samarbeid med fastlege.

 

Jordmor må innhente informasjon fra kvinnen om:

         bruk av alkohol, andre rusmidler og medikamenter i svangerskapet

         hennes eventuelle ønske om nedtrapping av medikamenter

         forhold knyttet til hepatitt B, hepatitt C, HIV og sørge for testing hvis aktuelt

         bruk av nikotin i svangerskapet

         kvinnen har kontakt med jordmor

         behov for samarbeid med andre aktuelle samarbeidspartnere (helse og omsorgstjenesten i kommunen, helsestasjon, spesialisthelsetjenesten, barnevernstjenesten osv.) for å bistå kvinnen til å oppnå rusfrihet, hindre skader på barnet og styrke omsorgsevnen

 

Ved hver svangerskapskontroll bør følgende tema belyses:

         kvinnens eventuelle bruk av vanedannende medikamenter, tobakk, alkohol og andre rusmidler

         behov for tilleggsoppfølging eller henvisning til spesialisthelsetjenesten (fødepoliklinikken)

 

https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/454/Nasjonal-retningslinje-for-gravide-i-lar-og-oppfolging-utgave-som-trykkes-lar-IS-1876.pdf

(Disse retningslinjene er anbefalt brukt også overfor kvinner som har eller har hatt rusproblematikk).

 

HENVISNING

Kvinnens lege eller jordmor informerer sykehuset ved fødepoliklinikken. Send skriftlig informasjon til fødeavdelingen i 18. og 32. svangerskapsuke (i tillegg til svangerskapsjournal)

 

Skjemaet (ligger under «Skjema» på forsiden av dette behandlingsforløpet) sikrer at personell på sykehuset som kommer i kontakt med kvinnen får informasjon raskt. Bruk av dette skjemaet forutsetter samtykke fra kvinnen med mindre det er grunn til å tro at hun misbruker rusmidler på en slik måte at det er overveiende sannsynlig at barnet blir født med skade.

 

Henvise til fødepoliklinikk for ultralyd i ca uke 32.

 

 

OPPFØLGING/TILTAK

 

Det tas kontakt med jordmor i de kommunene der det er jordmor som skal er ansvarlig for å ta urinprøver:

        Urinprøver under tilsyn.

Inngå en avtale om rusmiddeltesting til kontrollformål og forebygging av rusinntak.   

(Prosedyrer for rusmiddeltesting: Veileder IS-2231, utgitt av Helsedirektoratet). https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/788/Prosedyrer-for-rusmiddeltesting-IS-2231.pdf

2-3 ganger per uke

Stikkprøver

Hurtigtest anbefales i kombinasjon med urinprøver testet på laboratoriet

Urin til rettstoksikologis undersøkelse av rusmidler og medikamenter.

 

Det må gis en tilbakemelding til oppfølgende instans i kommunen ved positivt svar på urin-prøve eller ved manglende oppmøte.

 

        Promilletest.

For testing av alkohol - Etylglukuronid (EtG) og etylsulfat (EtS) -   anbefales samme prosedyre som ved annen rusmiddeltesting, men det er viktig å avtale muligheten for stikkprøver i tillegg til avtalte prøver

 

        Deltakelse i ansvarsgruppe

 

Hvis kvinnen blir innlagt på institusjon i løpet av svangerskapet utenfor kommunen må jordmor i samarbeid med kvinnens lege sørge for at opplysninger overføres til den lege eller jordmor som overtar svangerskapsoppfølgingen og/ eller til sykehuset der fødselen skal finne sted.

 

Helsesøster etablerer kontakt med kvinnen før fødsel, i ca 32. – 34. svangerskapsuke

Det anbefales at helsesøster tar ansvar for at det opprettes ansvarsgruppe rundt barnet innen en uke etter at barnet er født.