KPH BURA ARA Gravide i LAR - Samarbeid med Barneverntjenesten v. 1.2

BARNEVERNSTJENESTEN

 

BEKYMRING

 

Barneverntjenesten er pålagt meldeplikt og opplysningsplikt til helse- og omsorgstjenesten i kommunen når det er grunn til å tro at en gravid kvinne misbruker rusmidler på en slik måte at det er overveiende sannsynlig at barnet vil bli født med en skade. Jmf. Lov om barnevernstjenester § 6-7 3.ledd: «Uten hinder av taushetsplikt skal barneverntjenesten av eget tiltak gi opplysninger til helse- og omsorgstjenesten i kommunen når det er grunn til å tro at en gravid kvinne misbruker rusmidler på en slik måte at det er overveiende sannsynlig at barnet vil bli født med skade, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 10-3. Også etter pålegg fra de organer som er ansvarlige for gjennomføringen av helse- og omsorgstjenesteloven, plikter barneverntjenesten å gi slike opplysninger.»

 

Dersom samarbeid med andre virksomheter ikke er etablert må det foretas en vurdering av om forholdene er av en slik karakter at det foreligger plikt til å melde til helse- og omsorgstjenesten i kommunen.

 

En bekymringsmelding til helse- og omsorgstjenesten i kommunen skal inneholde følgende:

  • Kontaktinformasjon om kvinnen
  • Aktuell situasjon (graviditet, bruk av rusmidler, bosituasjon, helse, aktuelle tiltak osv)
  • Bakgrunn for bekymringen

Saken drøftes eventuelt anonymt med helse- og omsorgstjenesten i kommunen med tanke på å få vurdert alvoret i situasjonen.

 

 

KARTLEGGING

 

Barneverntjenesten har ingen oppgaver her.

 

 

HENVISNING

 

Barnevernstjenesten kan henvise den gravide kvinnen til mor/barn institusjoner og familieavdeling ved Rogaland A-senter (RAS) og Haugaland A-senter (HAS) før barnet er født.

 

 

OPPFØLGING/TILTAK

 

Barneverntjenesten kan delta i oppfølgingen av en gravid rusmiddelmisbruker hvis kvinnen samtykker i dette. Ansvarsgruppen bør anbefale at barneverntjenesten deltar.

 

Iverksetting av hjelpetiltak og oppfølging i svangerskapet.

Barneverntjenesten skal vurdere behov for, og kan eventuelt iverksette hjelpetiltak, før fødsel (for eksempel foreldre og barn senteret). Det kan være hensiktsmessig at kvinnen blir tilbudt samtaler i svangerskapet der formålet med samtalene er å gi et realistisk bilde av barneverntjenestens hjelpetilbud og konsekvenser ved fortsatt rusmiddelbruk.

 

Barneverntjenesten skal følge utviklingen i svangerskapet gjennom deltakelse i ansvarsgruppe. Barneverntjenesten skal foreta følgende vurderinger i løpet av svangerskapet:

 

       Behov for tiltak for barnet etter fødsel

       Behov for omsorgsvurdering etter fødsel

       Kan barnet bli med mor hjem fra sykehuset etter fødsel

 

 

Taushetsplikt - det vises til rundskriv Q-24/2005 ”Barnevernet og taushetsplikt, opplysningsretten og opplysningsplikten” – for å lese dokumentet: se fanen: «Lenker»

 

Ved fødsel:

Barneverntjenesten vil normalt kun etablere direkte kontakt med sykehuset i saker der barneverntjenesten forbereder plassering av barnet rett etter fødsel.

Barneverntjenesten må i slike situasjoner sende en skriftlig henvendelse til Kvinne og barnedivisjonen (KB-div) ved/sosionom, før fødselen og informere om at det forberedes en omsorgsovertakelse av barnet.

I meldingen må det framgå navn og kontaktpersoner i barneverntjenesten og hvem sykehuset skal melde i fra til når fødselen har funnet sted. Denne henvendelsen utløser sykehusets interne rutiner for bl.a. å sikre barnet under oppholdet på sykehuset.

 

Barneverntjenesten holder åpent i ordinær kontortid. Ellers kontaktes barnevernsvakten i de kommunene det finnes, evt. bakvaktstelefoner eller andre lokale ordninger.

Det er viktig at det opprettes en direkte kommunikasjon mellom sykehuset og barneverntjenesten slik at de som har ansvar for å følge opp kvinnen ikke involveres i omsorgsovertakelsen direkte.