Asperger syndrom, oppfølging, helse og omsorgstjenesten v. 1.3

Helse og omsorgstjenesten sine oppgaver og krav til oppfølging:

 

è Ta i mot og imøtekomme henvendelser internt og eksternt.

è Skal sikre at barn og unge med Asperger syndrom får et godt og individuelt tilpasset tjenestetilbud etter gjeldende lover og forskrifter.

Etter lov om kommunale helse og omsorgstjenester § 3-2,6: Andre helse og omsorgstjenester, herunder:

a)  Helsetjenester i hjemmet

b)  Personlig assistanse, herunder praktisk bistand og opplæring og støttekontakt

c)   Avlastningstiltak.

Tjeneste tilbudet kan variere fra kommune til kommune. Støttekontakt gis sjelden til barn under 12 år.

Eksempel på tjenester som kan gis: Avlastning, miljøtjeneste, omsorgslønn.  De ulike kommunene har avlastningstiltak som er tilpasset ulike gruppers behov. Det kan være døgnbasert eller timebasert avlastning. Miljøtjeneste eller avlastning kan gis i hjemmet ved eksempelvis leksehjelp, følge til fritidsaktiviteter, veiledning i hjemmet, avlastning utenfor hjemmet m.v. 

Helse og omsorgstjenesten mottar søknad om tjenester, saksbehandler etter gjeldende lover og forskrifter, og gir enkeltvedtak i forhold til funksjonsnivå og behov.

è Sikre formalisert samarbeid gjennom samarbeidsrutiner med interne og eksterne instanser.

Herunder samarbeid med foreldre, fastlege, BUP, PPT, barnehage, skole m.fl.

Sikre overgang fra ungdom til voksenliv via kontakt med NAV og informasjon om rettigheter ifht ytelser, arbeid.

è Helse og omsorgstjenesten skal koordinere oppfølgingen av det enkelte barn/ungdom med Asperger syndrom som har behov for det.

Helse og omsorgstjenesten skal være pådriver og koordinerende virksomhet for at samarbeidsrutiner med eksterne samarbeidspartnere som spesialisthelsetjeneste og aktuelle kommunale interne virksomheter blir fulgt i forhold til hvert barn/ungdom ut fra gjeldende lover og retningslinjer.

Helse og omsorgstjenesteloven:

§7-2 Koordinator: For pasienter eller brukere med behov for langvarige og koordinerte tjenester, skal kommunen tilby koordinator. Koordinatoren skal sørge for nødvendig oppfølging, samt sikre samordning av tjenestetilbudet og fremdrift av arbeidet med individuell plan.

§7-3 Koordinerende enhet:Kommunen skal ha en koordinerende enhet for habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet. Denne enheten skal ha overordnet ansvar for arbeidet med Individuell plan, og for oppnevning, opplæring og veiledning av koordinator.

 

è Helse og omsorgstjenesten skal ha oversikt på aktuelle tiltak i hjelpeapparatet.

è Helse og omsorgstjenesten skal gi råd og veiledning til foreldre og barn /ungdom med Asperger syndrom når det gjelder tilbudet i hjelpeapparatet.

è Enkelte helse og omsorgstjenester har ansatt personell med høy kompetanse på Asperger syndrom, andre steder må helse og omsorgstjenesten innhente denne kompetansen utenifra der det er nødvendig.

è Helse og omsorgstjenesten skal gi informasjon om Individuell plan. Individuell plan skal utarbeides i henhold til gjeldende retningslinjer, dersom dette er noe brukeren selv ønsker. Den kommunale instans som har størst kjenneskap til bruker, skal ha ansvaret for å koordinere den individuelle planen. I tilfeller der brukeren selv foreslår annen plankoordinator, skal en så langt det er mulig tilstrebe at hensynes til brukerens hensyn blir oppfylt.

§7-3 Koordinerende enhet:Kommunen skal ha en koordinerende enhet for habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet. Denne enheten skal ha overordnet ansvar for arbeidet med Individuell plan, og for oppnevning, opplæring og veiledning av koordinator.

 § 3-3: Helsefremmende og forebyggende arbeid:

Kommunen skal ved ytelse av helse og omsorgstjenester søke å forebygge sykdom, skade og sosiale problemer. Dette skal blant annet skje ved opplysing, råd og veiledning.

 

è Helse og omsorgstjenesten skal være representert i de aktuelle tverrfaglige samarbeidsmøter og fora der barn og unge med Asperger Syndrom drøftes.

 

Link til Stavanger kommunes serviceerklæring