Karkirurgen i spesialisthelsetjenesten v. 1.1

Karkirurgens oppgaver ved tilstander som kan medføre benamputasjon

 

Karkirurgene tar imot henvisninger fra fastlege og prioriterer de etter nasjonale veiledere. Pasienter med sår, gangren og hvilesmerter kommer inn under gruppen kritisk iskemi det vil si alvorlig nedsatt blodsirkulasjon.  Disse pasientene ses på i løpet av 2-3 uker, dersom fastlege er i tvil om dette er raskt nok bør han/hun ta en telefon til vakthavende karkirurg for å diskutere hastegrad og eventuell innleggelse.

Pasientene utredes oftest poliklinisk med sirkulasjonsfysiologiske utredninger og røntgen bildediagnostikk.

De pasientene som tåler det tilbys PTA (utblokking av okkluderte eller innsnevrede pulsårer), eller må opereres av karkirurg. Operasjonene kan være forskjellige som utskiftning av hovedpulsåre, skrelling i lysker TEA (Trombendartrektomi), eller forskjellige bypass operasjoner.

Noen pasienter er så skrøpelige at de er best tjent med primær amputasjon.

Som generell regel bør alle pasienter med arterielle eller venøse sår, som ikke bedres av tiltak fastlege allerede har satt i gang, henvises for sirkulasjon utredning hos karkirurg.

 

Pasienter som er behandlet enten med utblokking eller operativ karkirurgi følges opp i en periode ved karkirurgisk poliklinikk. Dersom tilstanden stabiliserer seg avslutter karkirurgen kontakten for denne gang og overlater pasienten videre til fastlegen.