OPPFØLGING/TILTAK
HELSE OG OMSORGSTJENESTEN I KOMMUNEN:
Frivillige tiltak
For å hjelpe kvinnen i å gjennomføre et rusfritt svangerskap og unngå skader på det ufødte barnet, bør følgende tiltak iverksetter:
•Urinprøver
- Inngå en avtale om rusmiddeltesting til kontrollformål og forebygging av rusinntak.
(urinprøver i behandlingsformål og kontrollformål: IS-13/2002 og IS-14/2002).
- Under tilsyn.
- 2-3 ganger per uke.
- Stikkprøver.
- Hurtigtest anbefales i kombinasjon med urinprøver testet på laboratoriet.
- Urin til rettstoksikologis undersøkelse av rusmidler og medikamenter.
• Etablering av ansvarsgruppe:
- Samtykkeerklæring. La gruppen være et sted hvor kvinnens mestring blir fremhevet.
•Tilby kvinnen individuell plan.
•Opprette kontakt med jordmor og/eller fastlege.
•Tilbud om jevnlige samtaler/hjemmebesøk. Tema som kan være aktuelle å ta opp er rusmestring, psykisk helse, forberedelse til morsrollen og praktiske tema som økonomi, bolig.
•Oppfordre til samarbeid med helsesøster som skal følge familien etter at barnet er født.
•Oppfordre til frivillig samarbeid med barnevernstjenesten i god tid før termin.
Tiltak mot kvinnens samtykke (Helse- og omsorgstjenesteloven §10-3: Tilbakeholdelse av gravide rusmiddelavhengige).
Dersom frivillige tiltak ikke er tilstrekkelig og helse- og omsorgstjenesten i kommunen finner at det er overveiende sannsynlig at barnet blir født med skade hvis tilbakeholdelse ikke iverksettes raskt, skal det fattes midlertidig vedtak om kvinnen skal tas inn på institusjon uten eget samtykke etter lov om helse- og omsorgstjenester §10-3
Tvangstiltak overfor rusmiddelavhengige (Kapittel 10 i Helse- og omsorgstjenesteloven):
http://lovdata.no/dokument/NL/lov/2011-06-24-30#KAPITTEL_10
Saksbehandlingsregler for fylkesnemnda (Barnevernloven §§ 7-1 til 7-8 og §§ 7-11 til 7-23):
http://lovdata.no/dokument/NL/lov/1992-07-17-100?q=Barnevernloven#KAPITTEL_8
«Handlingsveileder i bruk av tvang overfor rusmiddelmisbrukere etter sosialtjenesteloven §§ 6-2, 6-2a og 6-3. I-0965/2000» (Denne henviser til tidligere lov, men der er ikke kommet noen oppdatert handlingsveileder).
https://www.helsetilsynet.no/upload/regelverk/rundskriv/dep_gamle_rundskriv/I-0965-2000.pdf
Så snart det vurderes plassering mot kvinnens samtykke, skal det tas kontakt med Rogaland A-senter (RAS) eller Haugaland A-senter (HAS). Det er RAS og HAS som er utpekt av Helse Vest til å ta imot slike plasseringer.
http://www.rogaland-asenter.no/ http://haugaland-asenter.no/
Ved en institusjonsplassering etter helse- og omsorgstjenesteloven §10-3 har helse og omsorgstjenesten i kommunen ansvar for oppfølging under oppholdet.
Dette betyr:
- Deltakelse i ansvarsgruppemøter som institusjonen innkaller til (hver fjerde uke)
- Utarbeide en tiltaksplan
- Revurderer vedtaket fra Fylkesnemnda hver 3. måned (jfr lov om helse- og omsorgstjenester § 10-3, 3.ledd.) Avgjørelsen skal være skriftlig og videreformidles til kvinnen, advokat og institusjon
FASTLEGE
Det tas kontakt med fastlege i de kommunene der det er fastlege som skal er ansvarlig for å ta urinprøver:
∙ Urinprøver
Inngå en avtale om rusmiddeltesting til kontrollformål og forebygging av rusinntak.
(Prosedyrer for rusmiddeltesting: Veileder IS-2231, utgitt av Helsedirektoratet)
Under tilsyn
2-3 ganger per uke
Stikkprøver
Hurtigtest anbefales i kombinasjon med urinprøver testet på laboratoriet
Urin til rettstoksikologis undersøkelse av rusmidler og medikamenter.
Det må gis en tilbakemelding til oppfølgende instans i kommunen ved positivt svar på urin-prøve eller ved manglende oppmøte.
∙ Promilletest.
For testing av alkohol - Etylglukuronid (EtG) og etylsulfat (EtS) - anbefales samme prosedyre som ved annen rusmiddeltesting, men det er viktig å avtale muligheten for stikkprøver i tillegg til avtalte prøver
∙ Deltakelse i ansvarsgruppe
Hvis kvinnen blir innlagt på institusjon i løpet av svangerskapet utenfor kommunen må jordmor i samarbeid med kvinnens lege sørge for at opplysninger overføres til den lege eller jordmor som overtar svangerskapsoppfølgingen og/ eller til sykehuset der fødselen skal finne sted.
JORDMORTJENESTEN/HELSESTASJONEN:
Det tas kontakt med jordmor i de kommunene der det er jordmor som skal er ansvarlig for å ta urinprøver:
∙ Urinprøver under tilsyn.
Inngå en avtale om rusmiddeltesting til kontrollformål og forebygging av rusinntak.
(Prosedyrer for rusmiddeltesting: Veileder IS-2231, utgitt av Helsedirektoratet). https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/788/Prosedyrer-for-rusmiddeltesting-IS-2231.pdf
2-3 ganger per uke
Stikkprøver
Hurtigtest anbefales i kombinasjon med urinprøver testet på laboratoriet
Urin til rettstoksikologis undersøkelse av rusmidler og medikamenter.
Det må gis en tilbakemelding til oppfølgende instans i kommunen ved positivt svar på urin-prøve eller ved manglende oppmøte.
∙ Promilletest.
For testing av alkohol - Etylglukuronid (EtG) og etylsulfat (EtS) - anbefales samme prosedyre som ved annen rusmiddeltesting, men det er viktig å avtale muligheten for stikkprøver i tillegg til avtalte prøver
∙ Deltakelse i ansvarsgruppe
Hvis kvinnen blir innlagt på institusjon i løpet av svangerskapet utenfor kommunen må jordmor i samarbeid med kvinnens lege sørge for at opplysninger overføres til den lege eller jordmor som overtar svangerskapsoppfølgingen og/ eller til sykehuset der fødselen skal finne sted.
Helsesøster etablerer kontakt med kvinnen før fødsel, i ca 32. – 34. svangerskapsuke
Det anbefales at helsesøster tar ansvar for at det opprettes ansvarsgruppe rundt barnet innen en uke etter at barnet er født.
BARNEVERNTJENESTEN
Barneverntjenesten kan delta i oppfølgingen av en gravid rusmiddelmisbruker hvis kvinnen samtykker i dette. Ansvarsgruppen bør anbefale at barneverntjenesten deltar.
Iverksetting av hjelpetiltak og oppfølging i svangerskapet.
Barneverntjenesten skal vurdere behov for, og kan eventuelt iverksette hjelpetiltak, før fødsel (for eksempel foreldre og barn senteret). Det kan være hensiktsmessig at kvinnen blir tilbudt samtaler i svangerskapet der formålet med samtalene er å gi et realistisk bilde av barneverntjenestens hjelpetilbud og konsekvenser ved fortsatt rusmiddelbruk.
Barneverntjenesten skal følge utviklingen i svangerskapet gjennom deltakelse i ansvarsgruppe. Barneverntjenesten skal foreta følgende vurderinger i løpet av svangerskapet:
∙ Behov for tiltak for barnet etter fødsel
∙ Behov for omsorgsvurdering etter fødsel
∙ Kan barnet bli med mor hjem fra sykehuset etter fødsel
Taushetsplikt - det vises til rundskriv Q-24/2005 ”Barnevernet og taushetsplikt, opplysningsretten og opplysningsplikten” – for å lese dokumentet: se fanen: «Lenker»
Ved fødsel:
Barneverntjenesten vil normalt kun etablere direkte kontakt med sykehuset i saker der barneverntjenesten forbereder plassering av barnet rett etter fødsel.
Barneverntjenesten må i slike situasjoner sende en skriftlig henvendelse til Kvinne og barnedivisjonen (KB-div) ved/sosionom, før fødselen og informere om at det forberedes en omsorgsovertakelse av barnet.
I meldingen må det framgå navn og kontaktpersoner i barneverntjenesten og hvem sykehuset skal melde i fra til når fødselen har funnet sted. Denne henvendelsen utløser sykehusets interne rutiner for bl.a. å sikre barnet under oppholdet på sykehuset.
Barneverntjenesten holder åpent i ordinær kontortid. Ellers kontaktes barnevernsvakten i de kommunene det finnes, evt. bakvaktstelefoner eller andre lokale ordninger.
Det er viktig at det opprettes en direkte kommunikasjon mellom sykehuset og barneverntjenesten slik at de som har ansvar for å følge opp kvinnen ikke involveres i omsorgsovertakelsen direkte
SPESIALISTHELSETJENSTEN
Stavanger Universitetssykehus (SUS), SUS ved fødepoliklinikk
Fødepoliklinikk samarbeider med kvinnens fastlege og jordmor i svangerskapsomsorgen til en gravid rusmiddelmisbruker.
Avdeling for medisinsk biokjemi på sykehuset kan benyttes for rusmiddeltesting.
SUS, barselavdelingen, vil etter avtale med kvinnen varsle helsesøster muntlig når fødselen har funnet sted.
Barnevernstjenesten skal kontakte Kvinne og barnedivisjonen (KB-div) ved/ sosionom i saker der det er nødvendig med samarbeid.
For mer informasjon: http://eqs-kk.sus.no/exportKK/docs/doc_20056/index.html
SUS ved Avdeling Unge Voksne (AUV)
Gir tilbud til gravide på frivillig grunnlag etter henvisning og vurdering i hht pasientrettighetsloven og prioriteringsforskrift.
Gravide rusmisbrukere har førsteprioritet til behandling enten poliklinisk, ambulant eller i døgninstitusjon innen AUV, andre deler av psykiatrisk divisjon eller i andre institusjoner. Lege, helse og sosialkontor eller barnevernstjenesten kan henvise (bruk tjenestens mal).
Det legges vekt på kontinuitet, samhandling og integrert behandling.
AUV ved Rus, psykiatri og somatikk-teamet gir råd og kan bistå med vurdering og fremskaffing av behandlingssteder (tel 950 97 371)
For mer informasjon http://www.helse-stavanger.no/no/OmOss/Avdelinger/unge-voksne/Sider/default.aspx
LAR Helse Stavanger
Har det samme ansvaret og tilbudet som AUV, se eget avsnitt, men har kun behandlings-ansvaret for gravide i LAR. Ved oppdaget svangerskap kalles kvinnen inn til time hos lege i LAR for vurdering av medikament og dosejustering. Informasjon om bruk av LAR- medisiner vil også bli gitt i første time hos legen.
Det gis tilbud om timer hos lege i LAR minimum 1- 3 ganger.
Kvinnen følges opp regelmessig av behandler i LAR både i form av individuelle samtaler og deltakelse i ansvarsgruppen. Gravide i LAR skal ha tilbud om hyppig oppfølging. Frekvensen er avhengig av hvor kvinnen er i eget rehabiliteringsforløp.
Medikamentvalg, dosejusteringer og nedtrapping på LAR- medisiner gjøres i nært samarbeid med pasient og lar- lege. Lege i LAR har ansvar for å sikre at medisineringen er faglig forsvarlig i henhold til Nasjonal retningslinje for gravide i legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og oppfølging av familiene frem til barnet når skolealder.
For mer informasjon: http://www.helse-stavanger.no/no/OmOss/Avdelinger/rus-og-psykiatri-seksjon/Sider/legemiddelassistert-rehabilitering-lar.aspx
Rogaland A-senter (RAS)
Tilbud til gravide og småbarnsfamilier
Rogaland A-senter har tilbud om innleggelse for kvinner som bruker rusmidler, LAR-medikament og/eller andre vanedannende legemidler i svangerskapet og som ønsker hjelp til nedtrapping og behandling.
RAS tilbyr både innleggelse for gravide etter Lov om helse- og omsorgstjenester § 10-3 og frivillig innleggelse for gravide etter Lov om spesialisthelsetjenester, jf pasient- og brukerrettighetsloven og prioriteringsforskriften. Det tilbys også poliklinisk behandling.
Fra 01.01.15 tilbys også innleggelse av mor, barn og evt. barnefar etter fødsel i familieavdeling.
Fokus i behandlingen er:
- Skjerme barn og mor for ytterligere rusmiddelpåvirkning i svangerskapet¨
- Mestre rus og psykisk helse
- Tilknytning til barnet og hjelp til foreldrerollen
- Planlegge og tilrettelegge for tiden etter utskriving
Gravideteamet består av psykologspesialist, overlege, koordinator og miljøterapeuter.
Vi har tett samarbeid med innleggende instans og andre aktuelle samarbeidspartnere i kvinnens hjemkommune.
Svangerskapet følges opp av lege på Rogaland A-senter i tett samarbeid med jordmor og Fødepoliklinikken ved Stavanger Universitetssykehus.
Teamet tilbyr også ambulante tjenester i form av samtaler med den gravide og samarbeidspartnere. Samtalene kan finne sted før en eventuell henvisning, eller som en del av ambulerende eller poliklinisk behandling etter fødsel.
For mer informasjon og kontakt: http://www.rogaland-asenter.no
Telefon: 51 72 90 00 / 902 63 216
Haugaland A-senter
Tilbyr gravide både frivillig innleggelse etter Lov om spesialisthelsetjeneste, og har tilbud til gravide innlagt etter §10-3 i Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester.
Institusjonen har (fra 2015) også egen familieavdeling der det er mulighet for innleggelse både før og etter fødsel. Familieavdelingen vil samarbeide tett med Familieambulatoriet i Helse Fonna om lengre tids oppfølging av familier med barn. Ut fra kjønnsspesifikke behandlingsbehov er flere av behandlingsaktivitetene atskilt og Døgnklinikken har et spesielt tilpasset tilbud til kvinner. Gravide deltar også i dette tilbudet etter behov. Haugaland A-senter samarbeider i tillegg nært med Solstrand barnevernsenter for å tilby et bredt og samordnet behandlingsopplegg til foreldre/familier som har behov for et kartleggings- og vurderingsopphold i regi av barnevernstjenesten.
For mer informasjon: http://haugaland-asenter.no/