KPH BURA ARA LAR S - LAR R v. 1.1

LAR S/LAR R

LAR - Rehabilitering

Det er store variasjoner i pasientgruppen som er i LAR-behandling. Noen pasienter har meget god fungering, jobb/familie/bolig, ingen/lavt rusinntak, god fysisk og psykisk helse, ingen kriminalitet og ingen/lav overdosefare. Andre igjen fungerer stort sett bra, men kan ha noen enkeltinntak av rusmidler i perioder. Disse to gruppene betegnes som pasienter i rehabiliteringsløp, såkalt LAR R, med stort potensiale for stabilitet i alle livets områder.

 

LAR – Stabiliseringsgruppen

I tillegg har vi to andre grupper. Det er pasienter som har ofte/alltid rusinntak, noe overdosefare, noe kriminalitet samt sosiale/økonomiske vansker. Disse betegnes som stabiliseringsgruppen, LAR Stabilisering. En ser potensiale for rehabiliteringsløp, men for tiden er de ikke i stand av ulike grunner til å klare å sikre seg selv et optimalt funksjonsnivå.

LAR – Skadereduksjonsgruppen

Den andre gruppen er pasienter som har alvorlig psykisk lidelse og alvorlig rusrelatert problematikk, såkalt ROP-pasienter. Disse har ofte ustabile liv, med høyt rusinntak, stor overdosefare, fare for kriminalitet, sosiale/økonomiske vansker og flere er også uten fast bopel.  I denne gruppen kan det for noen være potensiale til overgang til rehabiliteringsløp på sikt, mens for andre er det liten forventning om annet enn skadereduksjon – der målet er å forebygge overdoser, kriminalitet og noe bedring vedrørende sosiale forhold, samt fysisk og psykisk helse.

 

I alle grupper vil det foregå bevegelse mellom gruppene i perioder. En pasient kan gå fra skadereduksjon til stabilisering og så til slutt til Rehabilitering og visa versa.

 

LAR – Rehabiliteringsgruppen

                                                  Gradvis overgang i løpet av avtalt periode fra daglig henting til henting av LAR-legemiddel 1 gang i uken. Unntaksvis hver 14 dag ved særskilt begrunnelse.

                                                  Hentested; fra kommunal utleveringsavdeling 7 dager i uken til 3 dager i uken. Etter 3 utlevering i uken kan fastlege som henteinstans vurderes, etter 1-2 utleveringer kan apotek vurderes.

                                                  Urinprøvekontroll 1 gang i uken i inntil 2 år, deretter stikkprøver 2-5 ganger pr. år. Kan være oftere om en har omsorg for/samvær med små barn eller førerkort.

                                                  Mulighet til permisjoner – ta med LAR – legemiddel inntil en 1 mnd på ferie.

                                                  Høy grad av brukermedvirkning i forhold til valg av LAR-legemiddel.

                                                  Ansvarsgrupper hyppig til å begynne med, gradvis nedtrapping til 1 gang i året ved behov.

LAR – Stabiliseringsgruppen

                                                  Varierende henteordninger fra 7 dager i uken til 3 dager i uken avhengig av vurdering av medisinsk forsvarlighet

                                                  Urinprøvekontroll en gang i uken hele perioden dersom en bruker Metadon. Hvis ikke vurderes fritak fra urinprøvetaking dersom pasienten observeres av helsepersonell 7 dager i uken. Pasienten kan selv be om urinprøvetaking for å kvalifisere seg til bedre henteordning og valg av LAR-legemiddel.

                                                  Mulighet til permisjoner vurderes kontinuerlig i forhold til grad av stabilisering. Ved henting 7 dager i uken, liten mulighet til permisjoner, samt lite mulighet til valg av LAR-legemiddel.

                                                  Hyppige ansvarsgruppemøter, aktiv arbeid mot rehabilitering som mål.

                                                  Ved stadig rusinntak for de under 45 år, vil en i samarbeid med ansvarsgruppen kunne vurdere utskrivelse av LAR grunnet ikke forventet nytte av behandlingen, samt medisinsk uforsvarlighet.

LAR –  Skadereduksjonsgruppen

                                                  Ofte henteordning fra 5-7 dager i uken

                                                  Kommunal utleveringssted

                                                  Urinprøvekontroll en gang i uken hele perioden dersom en bruker Metadon. Hvis ikke vurderes fritak fra urinprøvetaking dersom pasienten observeres av helsepersonell 7 dager i uken. Pasienten kan selv be om urinprøvetaking for å kvalifisere seg til bedre henteordning og valg av LAR-legemiddel.

                                                  Liten mulighet til permisjoner og valg av LAR-legemiddel

                                                  Hyppige ansvarsgruppemøter i oppstart, etterhvert mer og mer overføring til kommunal oppfølging, omsorg. Spesialisthelsetjeneste bistår ved behov for utredning/behandling eller henvisning til andre tjenester.