Pleie- og omsorgstjenesten oppgaver vedrørende sår og sårstell
∙ Ved behov for sårstell, utføres det i en del tilfeller av personell fra kommunens pleie- og omsorgstjeneste. Noen kommuner har også egne sårkontakter som følger opp disse sårene.
Sårstell utføres etter individuell prosedyre fra spesialisthelsetjeneste eller fastlege, der det foreligger.
Se oversikt over generelle prinsipper for sårbehandling fra Norsk interessefaggruppe for sårheling:
http://www.nifs-saar.no/pdf/retningslinjer/generell_saarbehandling.pdf
∙ Viktige observasjoner i forhold til sårstell.
Se etter endringer i og rundt såret: Nekrose, farge, callusdannelser, trykk
og infeksjonstegn (rødme, hevelse, ødem og lukt ).
∙ Det er viktig med et tett samarbeid med lege. Ved manglende terapirespons innen 1 måned eller ved rask forverring av sår, vil legen henvise til spesialist (jfr. fastlegens oppgaver).
Fastlegen (evt. institusjonslege/tilsynslege) har hovedansvar for utredning, behandling og henvisning.
∙ Ved behov for hjelp til dagliglivets aktiviteter eller behov for hjelpemidler kan kommunens pleie- og omsorgstjeneste (bestillerkontor) kontaktes. Se link til aktuelle kontaktadresse her: http://www.sus.no/fagfolk/samhandling/Sider/side.aspx
Andre aktuelle linker
Retningslinjer for sårbehandling fra Norsk interessefaggruppe for sårheling:
http://www.nifs-saar.no/retningslinjer.html
http://www.nifs-saar.no/pdf/NIFS_retningslinjer_arterielle_saar.pdf
Om diabetesfoten:
http://www.nifs-saar.no/pdf/den_diabetiske_fot.pdf
Pleie- og omsorgstjenestens oppgaver vedrørende ernæring
Det er viktig å fange opp pasienter i ernæringsmessig risiko før en eventuell amputasjon, slik man kan sette i gang tiltak før operasjon, og dermed redusere komplikasjoner etter operasjon og sikre best mulig rehabilitering.
Ifølge anbefalinger fra Helsedirektoratet skal alle beboere på sykehjem/institusjon og personer innskrevet i hjemmesykepleien vurderes for ernæringsmessig risiko ved innleggelse/vedtak. Dette skal gjentas månedlig. For å vurdere ernæringsmessige risiko anbefales bruk av ulike kartleggingsverktøy.
Se link for mer informasjon:
http://www.helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/kosthandboken/Sider/default.aspx (kapitel 6)
Forfatter: |
Kirstine Mayde Hansen |
---|---|
Godkjent av: |
Else Synneve Høgalmen |
Dokumentadministrator: | Lene Fenne Kulsrud |
Dokument-ID: | 23424 |
Gyldig fra: | 09.06.2015 |
Revisjonsfrist: | 19.11.2018 |
ok