Langtids oksygenterapi (LTOT) v. 1.4
  1. HENSIKT

 

Sikre at pasienter med respirasjonssvikt og kronisk oksygenmangel kan få oksygenterapi i hjemmet på en sikker og praktisk måte når det er indisert.

 

Formålet med langtids oksygenterapi (LTOT) er bedre helse, livskvalitet og er i flere studier dokumentert å gi forlenget levetid. Oksygenterapi kan også brukes i palliativ hensikt hos pasienter med terminal kreftsykdom.

 

 

  1. ANSVAR

 

Spesialisten som anbefaler oksygenbehandlingen og utstyret har også ansvar for at pasienten får opplæring i bruk av oksygenutstyret.

I praksis vil dette som oftest være oksygensykepleier eller en av ressurspersonene ved lungeavdelingen/-poliklinikken når pasienten er innlagt ved lungeavdelingen.

Barneleger og nevrologer forordner oksygenutstyr til pasienter ved tilhørende seksjoner. Opplæringen gis da av sykepleiere som er ressurspersoner tilknyttet disse seksjonene. Dersom nevrologiske pasienter skal vurderes med tanke på langtids oksygenbehandling i hjemmet, må de henvises til lungemedisinsk vurdering. Lungespesialist forordner oksygenbehandlingen dersom pasienten oppfyller kriteriene for dette.

 

Ved SUS har det pr dags dato ikke vært praksis at andre spesialister forordner langtids oksygenbehandling i hjemmet.

 

Avdeling for behandlingshjelpemidler (BHM): Ansvar for utlevering og innhenting av oksygenutstyr, samt service og vedlikehold. BHM har også ansvar for utlevering av forbruksmateriell/tilleggsutstyr (som f.eks besparer/trykkregulator). Vanligvis leveres utstyret til oksygensykepleier, lungepoliklinikken, evt avdelinger med egne ressurspersoner, som gir opplæring til pasient/pårørende og helsepersonell i kommunene, og leverer ut utstyret. Oksygenutstyret kan i noen tilfeller leveres hjem til pasienten, men opplæring i bruk av utstyret må da gis av oksygensykepleier/ressurspersoner i forkant. Flytende oksygen (LOX – liquid oxygen) og større oksygenkolber leveres direkte hjem til pasienten ved oppstart av behandlingen. Ved oppstart av behandling med flytende oksygen gis opplæring i bruk av utstyret av personalet fra gassdistributør hjemme hos pasienten.

 

Oksygensykepleier/ressurspersoner gir også opplæring i forhold til oksygenbehandling og forsiktighetsregler ved hjemmebehandling med oksygen. (Oksygensykepleier tlf: 9429, evt calling 4-9429).

 

 

  1. FORBEREDELSE

 

Henvisning til lungelege (eller annen spesialist) for vurdering av behov for oksygenbehandling hjemme.

Ved indikasjon for hjemmebehandling med oksygen må søknadsskjema ”Utlån av behandlingshjelpemidler” fylles ut og signeres av spesialist (i DIPS). Viktig med presis angivelse av ønsket oksygenutstyr og tilleggsutstyr, i tillegg tiloksygendosering. Dette skjemaet leveres til oksygensykepleier/ressurspersoner før opplæringen. Skjemaet vil deretter bli videresendt til Avdeling for behandlingshjelpemidler for endelig godkjenning.

 

 

 

  1. FREMGANGSMÅTE 

 

Personalet ved avdelingen der pasienten er innlagt tar kontakt med oksygensykepleier tidligst mulig (minst 2-3 dager før utreise), dersom pasienten er kandidat for hjemmebehandling med oksygen og utreisetidspunkt er avklart. Avtale tidspunkt for oksygenopplæring og utlevering av oksygenutstyr.

 

Ved behov for opplæring tar personalet ved avdelingen kontakt med personalet ved hjemmebaserte tjenester, sykehjem eller andre kommunale institusjoner dersom pasienten mottar ytelser fra dem. Aktuell oksygenutredning (bla astrup, nattlig pulsoksymetri-måling og gangtest, uten/med oksygen) planlegges sammen med foreskrivende spesialist.

 

Oksygensykepleier/ressurspersoner kontakter Avdeling for behandlingshjelpemidler for bestilling av utstyr, evt avtaler levering av utstyr hjem til pasienten.

Oksygenutstyr kan være: oksygenkonsentrator (stasjonær/bærbar)/flytende oksygen, evt større oksygenkolber og bærbart oksygenutstyr.

 

Husk! Oppgi antall liter oksygen som skal benyttes pga kapasitet på utstyret.

 

Lenke: http://www.behandlingshjelpemidler.no