Virus. Medisinsk vurdering og besvarelse. Syfilis-antistoff. Spinalvæske v. 1.1

1. Omfang:

Omfatter: Spinalvæsker som er undersøkt for syfilis-antistoff med TPPA.

Se: Nevrosyfilis. TPHA antistoffbestemmelse (Ikke tilgjengelig) og VIRUS Syfilis TPHA (Ikke tilgjengelig)

Se også: Virus. Medisinsk vurdering og besvarelse. Syfilis-antistoff i serum/plasma. (Ikke tilgjengelig)

2.   Definisjoner:

TPPA: Treponema pallidum partikkel agglutinasjon (treponemal test)

TPHA: Treponema pallidum hemagglutinasion (treponemal test)

RPR: Rapid plasma reagin (non-treponemal test)

VDRL: Venereal Disease Research Laboratory test (non-treponemal test)

LIS: Laboratorieinformasjonssystem

3. Ansvar:

 Lege med fagansvar på seksjon for virusdiagnostikk har ansvar for denne prosedyren. Se: Fagansvarlig lege (Ikke tilgjengelig)

Den enkelte lege som kommenterer og godkjenner svar på syfilis-undersøkelser har ansvar for å følge prosedyren.

4. Vurdering og besvarelse:

 TPPA i spinalvæske utføres bare dersom syfilisantistoff/Syphilis-Tp er påvist i serum.

 Aktuelle indikajoner for spinalvæskeundersøkelse er oppgitt i Virus. Medisinsk vurdering og besvarelse. Syfilis-antistoff i serum/plasma. (Ikke tilgjengelig)

Vurdering av diagnose nevrosyfilis må gjøres på bakgrunn av kliniske symptomer og resultat av spinalvæskeundersøkelse, inkludert leukocytter og protein, samt resultat av syfilistester (TPPA) i spinalvæske og serum. Forhøyet celletall og protein kan som oftest ses ved nevrosyfilis. Normalt proteinnivå og normalt celletall i spinalvæske kan forekomme ved langtkommet syfilis, for eksempel ved parenkymatøs nevrosyfilis (generell paralyse, tabes dorsalis). I (svært) sjeldne tilfeller kan pasienter med aktiv syfilis i senstadium (særlig v/tabes dorsalis)  ha negativ nontreponemal test (RPR, VDRL) i serum. En positiv nontreponemal test kan bli negativ over tid, selv ved ubehandlet syfilis. Dette skjer da sannsynligvis over mange år. De treponemale testene (Syfilis TP (CMIA) Screeningtest, TPPA) er som regel positive i serum livet ut.

Påvist TPPA i spinalvæske bekrefter ikke nevrosyfilis-diagnose, men ved negativ TPPA i spinalvæske er nevrosyfilis lite sannsynlig.

Positiv VDRL (anbefalt test) eller positiv RPR i spinalvæske (forutsatt ikke blodtilblandet spinalvæske) kan tyde på nevrosyfilis i sen fase. Betydningen av positiv VDRL ved tidlig syfilis er mindre klar. Vi har ikke VDRL-analyse på vår avdeling og utfører heller ikke RPR i spinalvæske. Vi utfører TPPA-test i spinalvæske. Denne testen er ikke så mye omtalt i de nevnte retningslinjene, der er det VDRL som er anbefalt test i spinalvæske. Siste referanse (Marra, Maxwell et al) er en artikkel som omhandler analyse av TPPA og TPHA i spinalvæske, og vurdering av mulig signifikant titerverdi for nevrosyfilis.

Vi har ikke tilgjengelig test for å vurdere svikt i blod/hjernebarriere på vår avdeling. Testing av svikt i blod hjerne barriere ser heller ikke ut til å være nevnt i de to UpTo-Date-referansene. Slik testing nevnes så vidt i de Europeiske retningslinjene fra 2020 (ref. Janier, Unemo et al): «Several indices can be calculated to evaluate the significance of CSF anti-treponemal immunoglobulins, taking into account transfer through the blood–brain barrier. However, none of these have proven to be of significant practical use.4»  

Kommenter alltid svar ut fra kliniske opplysninger og tidligere pasienthistorikk.

 «Fraser» som er laget under rapportgruppe, som en hjelp til kommentering av prøvesvar, trenger ikke følges slavisk.

Rediger om ønskelig/nødvendig i rapportgruppeteksten, eller skriv kommentar med egne ord og vendinger.

 

TPPA i spinalvæske

Kommentar

Merknad

 Ikke påvist

Aktuell kommentar:

 

«TPPA i spinalvæske er ikke påvist. Nevrosyfilis er da lite sannsynlig, men resultatet må sammenholdes med kliniske symptomer og andre funn i spinalvæske (leukocytter, protein) og serum.»

Lege vurderer svaret før godkjenning av svarrapport i avdelingens LIS-system. Endring fra 07.06.2021 til at kun spinalvæsker med påvist syfilisantistoff i serum blir analysert med TPPA i spinalvæske.

 

Påvist

 

«TPPA er påvist i spinalvæske og serum. Resultatet bekrefter ikke nevrosyfilis-diagnose. Funnet må sammenholdes med klinikk og andre funn i spinalvæske (celler, protein).

Prøvene videresendes referanselaboratorium (Oslo universitetssykehus, Ullevål) for supplerende undersøkelser (kontroll/verifisering av funn og evt. Treponema pallidum PCR).»

 

 

 

Referanselaboratorium:

Oslo universitetssykehus (OUS), Ullevål, er referanselaboratorium for syfilis. Vi videresender spinalvæske og serum der TPPA er påvist, til referanselaboratoriet, med problemstilling nevrosyfilis, for supplerende undersøkelser (kontroll/verifisering av våre funn og Treponema pallidum DNA (PCR). På rekvisisjon til Ullevål noteres våre analysesvar i serum og spinalvæske, samt leukocyttall og protein i spinalvæske, som lege må finne i Dips.

 

OUS Ullevål utfører blant andre analyser kvalitativ påvisning av Treponema pallidum DNA med sanntids polymerasekjedereaksjon (PCR).

PCR-undersøkelse i spinalvæske har begrenset verdi, pga lav sensitivitet og suboptimal spesifisitet, men er aktuell å be om ved mistanke om nevrosyfilis.

 

På spinalvæsker vi har videresendt til Ullevål siste år er det ikke utført VDRL eller RPR.

5. Telefonsvar:

Lege vurderer og gir evt. telefonsvar til rekvirent. Det vil være naturlig å ha dialog med rekvirent ved påvist TPPA i spinalvæske.

Se også AMM - Muntlig rapportering av viktige prøvesvar (Ikke tilgjengelig)

6. Melding MSIS:

Syfilis er meldepliktig til MSIS, gruppe A-sykdom.

Se Smittevernveilederen på fhi.no for meldingskriterier.

7.  Referanser:

           Mikrobiologiske undersøkelser ved underlivsinfeksjoner. Strategimøte 4. og 5. november 2010, Oslo. ISBN 978-82-8082-465-3. Nasjonalt folkehelseinstitutt 2011.

2020 European guideline for the management of syphilis. Janier, Unemo m.fl.

       Manual of Clinical microbiology, 11th edition, ASM press 2015.

     Oslo universitetssykehus: Felles analyseliste. Klinikk for laboratoriemedisin

     Metodebok.no, Infeksjonsmedisin OUS

     UpToDate: Syphilis: Screening and diagnostic testing og UpToDate: Neurosyphilis

     Marra CM, Maxwell CL, Dunaway SB, Sahi SK, Tantalo LC. 2017. Cerebrospinal fluid Treponema pallidum particle agglutination assay for neurosyphilis diagnosis. J Clin Microbiol 55:1865–1870.